Våga Yoga Nu 

 

i Västerås

 

Kundalini- och Medicinsk Yoga 

Yoga Terapi & Ayurveda

AYURVEDA

HÄLSA ÄR VÅRT NATURLIGA TILLSTÅND

Hälsa är vårt naturliga tillstånd och innebär harmoni mellan kropp, sinne och själ. Vägen till hälsa innebär därför inte att täcka över symptomen i våra kroppar & sinnen, utan att avlägsna de vanor, tankemönster och beteenden som förhindrar fullständig hälsa. Och forma vår omgivning så att den stöttar oss i våra liv.

Ayurveda är ett medicinskt system med en helhetssyn på kropp, sinne och själ som praktiserats i mer än 5000 år i Indien, Sri Lanka, Nepal, Tibet och Indonesien men går utmärkt att tillämpa i den moderna väst världen. 

Inom Ayurveda anser man att alla människor är unika och har olika behov. Det som är bra och nyttigt för en person kanske t o m är skadligt för någon annan.När man ger hälsoråd måste man ta hänsyn till varje individs konstitution, årstid och tid på dygnet. Ayurveda förebygger sjukdomar genom att på ett tidigt stadium ta hand om sådana obalanser som riskerar leda till utvecklandet av sjukdom. Orsaken till obalansen kan vara fysisk, känslomässig eller andlig

LÄRAN OM DE FEM ELEMENTEN

Grundtanken bakom Ayurveda och Yoga är läran om de fem elementen. Dessa element är rymd, luft, eld, vatten  och jord. Vackra metaforer som beskriver komplicerade processer i vår kropp & sinne och vår omgivning.

 • Rymd/Ether = ihålligt, lätt och tomt.
 • Luft = flyktigt, lätt och föränderligt.
 • Eld = varmt, hett och förbränner.
 • Vatten = fylligt, vätskande och tvättar rent.
 • Jord = kompakt, stilla och stabilt. 

Vi kan oftast inte se elementen men de har olika egenskaper som vi kan upptäcka runt omkring oss. En yta kan vara antingen sträv eller slät, en väderlek är kall eller varm och ett material kan vara antingen fast eller i flytande form. Eftersom allt består av dessa fem element i olika sammansättningar består också vi människor av dem. Det unika med ayurvedan är att man uppmärksammar att dessa fem element bildar tre doshor.  De som först beskrev världen med hjälp av ayurveda kombinerade de fem elementen två och två till tre doschor, Vata, Pitta och Kapha. Dessa doshor är inte statiska som elementen utan rörliga. De styr tillväxt och nedbrytning i alla fysiologiska och psykologiska processer i allt levande. En individs egenskaper, oavsett om det är en människa, en växt eller ett djur, kan beskrivas utifrån dessa tre rörliga krafter, doshor. Allt som existerar kan beskrivas med hjälp av en eller två doshor eller i sällsynta fall alla tre. Vata, Pitta och Kapha råder dessutom över olika funktioner i kroppen och psyket. 

De tre doshor

Hur de fem elementen förenar sig:

 • Luft och rymd/ether - Vata
 • Eld och vatten - Pitta
 • Vatten och jord - Kapha

Vi består alla av dessa doshor i olika stora proportioner. Deras kombinationer kan se ut hur som helst, då vi alla är olika. Inget är bättre eller sämre än det andra, det gäller bara att kunna balansera sig själv utifrån sina förutsättningar.

Obalans enligt ayurveda

Man föds med en helt unik sammansättning av dessa element, den är konstant i dig och ändras inte. Det som händer är att man kan få obalans i kroppen eller sinnet, vilket leder till besvär som om de inte rättas till blir sjukdomar. Det kan vara lättare besvär så som sömnsvårigheter, hudutslag, humörsvängningar, huvudvärk, magvärk, ont i någon led, oro, ångest osv. Ju mer denna obalans manifesteras inom en desto värre blir besvären och det blir också svårare att bota/komma till rätta med. Men desto snabbare man rättar till sina eventuella obalanser får man leva i en frisk kropp och slipper svåra sjukdomar.

Grundtankar inom Ayurveda:

 • Människan består av naturens fem element, som delas in i tre doshor: vata (luft och rymd), pitta (eld) och kapha (jord och vatten)
 • Varje individ har sin egen unika sammansättning av vata, pitta och kapha, och därmed speciella förutsättningar och behov
 • Full hälsa har vi när kropp, själ och ande är i harmoni med varandra och när samspelet med omgivningen är naturligt, friktionsfritt och kärleksfullt
 • Sjukdom uppkommer då balansen i doshorna störs. Orsaken kan vara fysisk, känslomässig eller andlig

 

 

Hösten/ tidig vinter är Vata årstid

 

 

Nu har första frosten kommit till många platser i landet och kylt ner värmen i naturen och löven gulnar på träden, blir röda och blåser ner till marken. Just frosten är den kyla som tar udden av Pitta-värmen, och gradvis börjar den kallare, torrare och ofta blåsigare Vata ta över i naturen såväl som människor. Detta sker inte över en natt utan är en övergång där vissa dagar fortfarande kommer att vara mer pitta höjande (med värme) och andra mer vata (blåsigt, kyligt, torrt ) vilket gör att många kan uppleva att de "känner sig konstiga" och inte riktigt i form. Pittadominerade personer kan känna av vissa Pittaobalanser som byggts upp under sommaren. Så om du känt - eller kanske fortfarande känner dig - otåligare, mer lättirriterad, mer ljuskänslig, känsligare i mage-tarm kan detta sannolikt tillskrivas för mycket pitta i systemet. Känner du igen dig i detta är det vilktigt att städa ur ett redan ansamlat Pittaöverskott innan detta hinner ställa till alltför mycket problem med till exempel mage/tarm, hud, ögon eller febertoppar senare i höst/vinter, för att inte tala om ett retligt humör. Det finns rätt enkla effektiva metoder för att bli av med pitta överskottet men de flesta av dessa råd bör dock anpassas efter person genom en personlig konsultation. Mycket av det som balanserar pitta kan öka vata och eftersom vi också går in vata årstiden vill man undvika det. Generellt kan man säga att om du känner igen dig i för mycket hetta i systemet är ett bra sätt att balansera det att undvika det som tillför mer hetta. Alkohol, sura smaker, heta kryddor och salta livsmedel bör minimeras liksom friterat som kan ge huvudvärk om man redan har förhöjd pitta. Istället ska man välja det som ger svalka och balanserar pitta genom att äta vällagad mat dominerad avsöta, bittra och sträva smaker. Undvik att jobba för mycket och intensivt utan måttlighet är det som gäller vid pittaöverskott liksom att vara i säng till 22.00 och inte ta in för mycket intryck via sociala medior och tv sent på kvällarna. 

En del kan redan känna av kylan och ökningen av vata i omgivningen genom att värk i leder och muskler som hållit sig borta under den varma perioden nu åter göra sig påminda. Förkylning kan komma överraskande, liksom förstoppning. Vatas kalla, torra och lätta kvaliteter balanseras med mat som är varm och tung, saftig och oljig. Favorisera vällagad mat som värmer och ger tygnd. Hösten är tiden för havergrynsgröt, grytor och matiga soppor. Ät och sov på regelbundna tider och undvik att stress och snabba förändringar. Nu är årstiden att krypa upp i soffan med en skön filt, tända ljus och bara ta det lugnt.