Våga Yoga Nu 

 

i Västerås

 

Kundalini- och Medicinsk Yoga 

Yoga Terapi & Ayurveda

AYURVEDA

Ayurveda är ett hälsosystem som blir alltmer populärt i västvärlden. Anledningen är att Ayurveda har visat sig mycket effektivt inom tre områden som vår västerländska medicin inte klarar så bra nämligen:

- att behandla diffusa, oklara symptom

- att förebygga sjukdomar

- att få oss att må bättre och känna oss friskare, mer energiska och mer entusiastiska även när vi inte är direkt sjuka.

 

HÄLSA ÄR VÅRT NATURLIGA TILLSTÅND

Hälsa är vårt naturliga tillstånd och innebär harmoni mellan kropp, sinne och själ. Vägen till hälsa innebär därför inte att täcka över symptomen i våra kroppar & sinnen, utan att avlägsna de vanor, tankemönster och beteenden som förhindrar fullständig hälsa. Och forma vår omgivning så att den stöttar oss i våra liv.

Ayurveda är ett medicinskt system med en helhetssyn på kropp, sinne och själ som praktiserats i mer än 5000 år i Indien, Sri Lanka, Nepal, Tibet och Indonesien men går utmärkt att tillämpa i den moderna väst världen. 

Inom Ayurveda anser man att alla människor är unika och har olika behov. Det som är bra och nyttigt för en person kanske t o m är skadligt för någon annan.När man ger hälsoråd måste man ta hänsyn till varje individs konstitution, årstid och tid på dygnet. Ayurveda förebygger sjukdomar genom att på ett tidigt stadium ta hand om sådana obalanser som riskerar leda till utvecklandet av sjukdom. Orsaken till obalansen kan vara fysisk, känslomässig eller andlig

 

 

Hösten/ tidig vinter är Vata årstid

 

 

Nu har första frosten kommit till många platser i landet och kylt ner värmen i naturen och löven gulnar på träden, blir röda och blåser ner till marken. Just frosten är den kyla som tar udden av Pitta-värmen, och gradvis börjar den kallare, torrare och ofta blåsigare Vata ta över i naturen såväl som människor. Detta sker inte över en natt utan är en övergång där vissa dagar fortfarande kommer att vara mer pitta höjande (med värme) och andra mer vata (blåsigt, kyligt, torrt ) vilket gör att många kan uppleva att de "känner sig konstiga" och inte riktigt i form. Pittadominerade personer kan känna av vissa Pittaobalanser som byggts upp under sommaren. Så om du känt - eller kanske fortfarande känner dig - otåligare, mer lättirriterad, mer ljuskänslig, känsligare i mage-tarm kan detta sannolikt tillskrivas för mycket pitta i systemet. Känner du igen dig i detta är det vilktigt att städa ur ett redan ansamlat Pittaöverskott innan detta hinner ställa till alltför mycket problem med till exempel mage/tarm, hud, ögon eller febertoppar senare i höst/vinter, för att inte tala om ett retligt humör. Det finns rätt enkla effektiva metoder för att bli av med pitta överskottet men de flesta av dessa råd bör dock anpassas efter person genom en personlig konsultation. Mycket av det som balanserar pitta kan öka vata och eftersom vi också går in vata årstiden vill man undvika det. Generellt kan man säga att om du känner igen dig i för mycket hetta i systemet är ett bra sätt att balansera det att undvika det som tillför mer hetta. Alkohol, sura smaker, heta kryddor och salta livsmedel bör minimeras liksom friterat som kan ge huvudvärk om man redan har förhöjd pitta. Istället ska man välja det som ger svalka och balanserar pitta genom att äta vällagad mat dominerad avsöta, bittra och sträva smaker. Undvik att jobba för mycket och intensivt utan måttlighet är det som gäller vid pittaöverskott liksom att vara i säng till 22.00 och inte ta in för mycket intryck via sociala medior och tv sent på kvällarna. 

En del kan redan känna av kylan och ökningen av vata i omgivningen genom att värk i leder och muskler som hållit sig borta under den varma perioden nu åter göra sig påminda. Förkylning kan komma överraskande, liksom förstoppning. Vatas kalla, torra och lätta kvaliteter balanseras med mat som är varm och tung, saftig och oljig. Favorisera vällagad mat som värmer och ger tygnd. Hösten är tiden för havergrynsgröt, grytor och matiga soppor. Ät och sov på regelbundna tider och undvik att stress och snabba förändringar. Nu är årstiden att krypa upp i soffan med en skön filt, tända ljus och bara ta det lugnt.