INTRODUKTION TILL AYURVEDA

och hur man kan använda det på en daglig basis för bättre balans, mer glädje och harmoni.


 

Intresset för Ayurveda ökar lavinartat och numera skrivs det mycket i media kring doshorna, Vata, Pitta och Kapha och hur ayurveda kan användas för att läka diverse symtom. Ibland kan det bli rätt förvirrande med all informationen och att försöka förstå vad Ayurveda är. Många blir låsta och stressade kring alla dessa tester om man är vata, pitta, kapha eller kring vilken kost man "bör" äta.  Efter detta introduktion kommer du att ha mycket bättre koll och antagligen blir ännu mer sugen på allt lära dig mer :) 

Ayurveda handlar INTE om att följa någon särskild diet med en massa förbud eller att kliva upp i ottan för två timmars yoga. Det handlar inte heller om en att leva "ayurvediskt" enligt något protokoll 24 - 7 och utesluta vissa livsmedel för de höjer en viss dosha. Utan det handlar om att balansera alla delar av att vara människa för vata, pitta och kapha är bara energier inom ett helt energisystem där vi även har:

  • ojas, tejas och prana 
  • tamas, rajas och sattva
  • agni
  • sju datus 
  • nadisar
  • chakras

 

Att vårda livet; att ha insikt om hur man fungerar och förebygga obalans på alla plan - fysiskt, emotionellt, mentalt eller andligt - är vad ayurveda handlar om. Syftet med den tusentals år gamla hälsovetenskapen är att stärka vår inneboende harmoni och balans, och därmed vår vardagliga hälsa på alla plan. Ayurveda är också ett fullständigt holistiskt medicinskt systen med samma synsätt som funktionell medicin. Utifrån det behandlas även svår sjukdom ayurvediskt på sjukhusen i Indien men man behöver definitivt inte vara sjuk för att kunna ta del av ayurvedans kunskap. 

Ayurveda uppmärksammar att varje individ är unik och utifrån det har vi olika behov, reagerar olika och har olika benägenhet att utveckla vissa sjukdomar, oavsett om det är fysiskt eller psykiskt. Ayurveda handlar om att öka vårt medvetande och släppa in mera glädje och harmoni i våra liv.

Anledningen till att jag älska ayurveda är att det är så enkelt men samtidigt så genomtänkt, hela vägen ner på cellnivå. Enkla logiska förklaringsmodeller som på sikt kan förändra vårt dagliga mående och göra oss till gladare, mer harmonisk människor.

När: Denna webinarie erbjuds varje månad på både dag och kvällstid. Se bokadirekt för datum.

Investering: 295 kronor. Är du heltidsstuderande, låginkomstintagare eller långtidssjukskriven och intresserad av att delta men har inte ekonomiskmöjlighet, mejla mig så kan du få ett billigare pris marie@vagayoga.nu  

Annars bokar du här