Workshop Online

 Ayurveda och De sex Smakerna

Ayurvediska kostcirkeln


 

Hur man kan använda mat som medicin och med hjälp av kosten förebygga obalanser och dess symtom.

 

Idag är detta med vad man ska äta/inte äta för att må bra en laddad, förvirrande, frustrerande OCH svår fråga. Överallt matas vi av nya råd och rön kring vår kosthållning med nya dieter som lanseras på löpande band. Vilket bidrar till att många upplever det  som väldigt svårt att veta vilken slags kost som de faktiskt mår bäst av att äta. För många finns det också skuldkänslor kring vad man äter och "vad man borde". Överlag har det skapats en mycket "sjuk" syn på något som var naturligt och en "icke fråga" då vi levde i bondesamhället och åt efter årstiderna och vad som fanns att tillgå.

Ayurveda är INTE yttligare en diet utan ett tusenårigt gammalt system för hur man ska uppnå hälsa på alla plan i sitt liv, där kosten utgör en stor del eftersom vi äter flera gånger dagligen. Ayurveda vänder på många sätt upp och ner på vedertagna hälsoråd och "sanningar" för enligt ayurveda är det 100 % individuellt vad som är nyttigt beroende på vilken konstruktion personen har. Det som anses vara hälsosamt enligt senaste hälsorön och trender kan vara allt annat än hälosamt för vissa och istället bidra till att skapa obalans och såsmåningom sjukdom. 

För de flest som kommer i kontakt med ayurveda brukar det här med "vad man ska äta" vara det intressanta men samtidigt det svåraste att förstå. Vi kommer under denna workshop att gå igenom den Ayurvediska kostcirkeln och hur man ser på föda. Utifrån det kommer du säkert får några AHA upplevelser och framförallt lättare framöver att välja mat som ger dig energi och öka din vitalitet.

Efter Workshopen kommer du ha bättre förförståelse för:

  • Relationen mellan de fem elementen och de sex smakerna 
  • Vilka känslor som är kopplade till de olika smakerna
  • Hur man ska använda och tolka dessa tabeller med vata, pitta och kapha mat ?
  • Ibland pratar man om balansera, ibland om att doshan förhöjs och ibland är det puls och minus - vad betyder det egentligen ? 
  • Är ingefära shots och gurkmeja verkligen bra för alla ?
  • Att man kan äta vad man vill men kanske inte alltid
  • Vikten av när och hur man äter
  • Vilken mat som ger resp. tar energi beroende på när det äts
  • Att vi inte är statiska och att vi ska ändra diet med årstiderna 

För vem: Alla som har någon form av grundkunskap kring ayurveda kan delta men om du gått webinaren "Grunden för att förstå ayurveda" eller "Introduktion till ayurveda" kommer du att kunna ta till dig kunskapen på en djupare nivå.

När:  Denna workshop erbjudas kontunerligt, både online och fysiskt på olika platser. När den är på en lör- söndag är det mellan kl. 10 - 15, med lunch emellan. När den erbjuds på en vardag delas den upp i 2 delar vid två olika tillfällen. 

Nästa tillfälle: Måndag 22 maj kl. 18 - 19.45 och Torsdag 25 maj kl. 18 - 19.45 

Vart: Online, via Zoom så du kan befinna dig vart du vill bara du har uppkoppling.

OBS! Trots att det sker digitalt är platserna begränsade. Jag vill ha mindre grupper för att alla ska kunna komma till tals, kunna återkoppla och ha möjligthet att ställa sina frågor. 

Investering: 550 kronor

Obligatorisk föranmälan på

 Boka tid