Våga yoga nu

i Västerås


 

Om Företaget 

Våga Yoga Nu i Västerås bildades 2009 av mig, Marie Guilliams, för att erbjuda Kundalini- och Medicinsk/Mediyoga klasser. Första året hyrde jag in mig på olika ställen i stan tills en egen yogalokal i centrala västerås dök upp 2010. Verksamheten växte för varje år trots att marknadsföringen var minimal men kurserna fylldes genom "mun till mun" och rekomendation av nöjda deltagare och återkommande yogisar. Sommaren 2019, efter att ha haft yogastudion i 9 år, tog jag beslutet att det var dags att släppa yogalokalen för att kunna skapa utrymme för något nytt. Ett beslut som visade sig vara helt rätt för det hade kunnat bli en stor ekonomisk och även känslomässig förlust när covid spred sig i mars 2020. Nu satt jag bara på kontrakt till maj 2020 och hade kännslomässigt och mentalt redan lämnat. För många av mina kollegor och vänner blev denna tid en av de värsta i deras liv, ekonomiskt och känslomässigt. 

Under de 12 år Våga Yoga Nu har funnits har de hållts kurser i Kundaliyoga, Mediyoga & Breathwalk, föreläsningar & workshops kring Chakrasystemet, Cold Depressen, Less på Stress och Ayurveda. Yogahelger i Gnesta, Svanå, Idöborg & Husby Gård i Bettna och ett flertal Yoga och Vandringsresor i Spanien och Yogaresa till Indien. Förutom det har det även hållits yoga på företag & föreningar och jag har även haft förmånen att träffa väldigt många underbara människor på enskilda konsulationer. 

Under stor del av dessa år har jag kontunerligt gått kurser och utvecklades inom yoga, pranayama, ayurveda, aromaterapi, healing, breathwalk och meditation. Förutom det har jag även fördjupades inom mitt egna utövande och strävar idag efter att vara i ett meditativt space (i nuet) de mesta av min vakna tid. För att kunna vara det måste jag avsätta tid till det som får mig attt må bra för att kunna vara centrerad och inte dras med i de kaotiska samhälle vi lever i.

Framöver kommer det också att fortsätta hållas några yogakurser, yogahelger & resor till Spanien och Indien men mer fokus kommer att ligga på utbildningar, webinarier och workshops kring ayurveda och individuell Holistisk hälsovägledning.  Ayurvedas visdom kommer att behövas i den förändringstid vi befinner oss, där var och en måste finna svaren inom sig själv för det finns ingen annan GURU än du själv. 

Förutom att fokus kommer ligga en hel del kring ayurveda och hur man på olika sätt kan använda det i sin vardag för mera harmoni, glädje och energi finns en förhoppning om att det även kommer ges möjlighet till att sprida yoga och dess healande effekter till "utsatta grupper". Att tillsammans med de som gått på yoga hos mig länge och känner att de är redo för nästa steg bygga en plattform för att föra ut teknikerna till människor som inte har ekonomisk möjlighet att delta i regulära grupper.

 


 

 

Om Marie - a yogi in service

Jag kan fortfarande komma ihåg känslan som fyllde mig när jag klev in på hos Göran Boll på Gärdet för första gången trots att det är ca 15 år sedan. Det var en känsla av fullständigt lugn och harmoni som jag tidigare bara upplevt när jag varit i klostermiljö. En känsla av att tiden står still och allt är precis som det ska vara. Vid den tidpunkten förstod jag inte, vilket jag gör idag, är att känsla jag upplevde var fullständigt frid på en energinivå och att det är något man kan ha 24 – 7 oavsett vad som pågår runt omkring en. Att hela lokalen och även Göran Boll utstrålade frid och närvaro vilket kändes på en energinivå och skapade harmoni inom mig. Precis som vi påverkas i en stressad miljö och dras med in i spiralen av stress smittas man av att vara i en balanserad och lugn energi. 

Där och då för ca 15 år sedan började min resa mot att förstå och uppleva att vi är så oändligt mer än vad vi tror och att vara levande kan upplevas på väldigt många plan. Vi är inte bara ETT interlekt och EN fysiska kropp utan så oändligt mycket mer och allt hänger ihop. Att vi i västvärlden har missat en stor bit av helheten när det gäller att vara en levande människa. Livet handlar också om att känna in vad hjärtat vill och inte styras av ”påhittade sanningar” som maler i huvudet och bidrar till tomheten många känner idag. En tomhet som vi försöker fylla med yttre stimuli och matriala saker som vi egentligen inte behöver men intalar oss själva att vi gör. Ett nytt kök, en resa, en god middag, ett nytt hus osv.  

Själv har jag arbetat aktivt de senare åren på att förenkla mitt liv för att kunna leva mer i samklang med min biologiska rymt och vara mer autentisk i det jag gör. Städat bort det som inte längre behövs, fysiskt, mentalt, känslomässigt och andligt för att kunna släppa in mer glädje och vardaglig njutning av livet som pågår här och nu. Resultatet när jag rensar bort det ytliga, healat delar av mig själv och reducerar i det materiella är att det finns mer plats och tid för kärlek och harmoni till både mig själv och mina medmännsikor. Mer plats för att kunna leva yogiskt och ayurvediskt i alla aspekter av mitt liv och följa hjärtats och själens röst och finnas där som stöd för andra i deras utveckling. Närvarande i nuet och autentisk på alla plan är mina ledord.

Att vara närvarande i nuet betyder inte att jag inte kan bli stressad, stress är en naturlig del av livet, men jag är medveten om det och låter inte stressens spiralen styra mitt liv. Att leva yogiskt och ayurvediskt innebär inte för mig en massa förbud och begränsningar, utan att jag har en fri vilja till att kunna fatta medvetna beslut och göra det jag mår bra av. Yoga betyder förena, att förena "Body, Mind, Soul" och alla aspekter av att vara människa 

Min strävan är att  vara " a yogi in service", att sprida de ayurvediska och yogiska teknikerna så människor kan ta de bitar som passar dem och uppnå en bättre hälsosam balans i sin vardag. Att kunna kombinera det som är väldigt naturligt för mig och som jag gjort i stort sett hela mitt yrkesliv, att vägleda och coacha människor, tillsammans med mitt brinnande intresse för ayurvedans medicinska system och yogan. Att ur ett holistiskt perspektiv tillsammans med enkla tekniker vägleda dig till att följa ditt hjärta och göra de förändringar du behöver för att kunna vara mer i nuet och kunna njuta av livet. Att dela med mig av den kunskap jag samlat på mig genom åren, vare sig det handlar om fysiska, emotionella, andliga eller mentala aspekter.

Att kunna driva ett företag ur ett hållbarthetsperspektiv som är äkta och kommer från hjärtat. Att drivkraften bakom mitt företagande inte till varje pris handlar om att tjäna pengar utan till att kunna finnas där för en medmänniska. Helst skulle jag inte vilja ta betalt överhuvudtaget men det är inte ett sådant samhälle vi lever i och det finns räkningar att betala. Däremot har jag ett val till hur jag använder pengarna jag tjänar genom att jag kan välja vilka företag jag handlar från och vilka samarbetspartners jag väljer. Att jag betalar dem jag jobbar med en rättvis del av kakan och på de sätt vara med och bygga ett mer hållbart ekonomiskt samhälle. Att ta betalt för mina tjänster ger mig också möjligheten till att göra aktiviteter gratis för grupper som har den ekonomiska möjligheten till att betala för sådana tjänster men mår bra av dem.